sunnuntai 18. tammikuuta 1970

Kirjosiipikäpylintu - Loxia leucoptera

Kirjosiipikäpylintu, koiras Helsingissä
marraskuussa 2011
Kirjosiipikäpylintu on Siperian taigametsien laji, joka pesii vähälukuisena ja vaihtelevasti myös itärajan havumetsissä. Lajille ovat tyypillisiä epäsäännöllisesti toistuvat vaellukset, jotka suuntautuvat pesimäalueilta länteen. Vaellusten aikana lintuja nähdään runsaammin myös Etelä-Suomessa.

Viimeisimmät vaellukset ovat osuneet vuosiin 2011, 2008 ja 1987. Liikehdintä käynnistyy elo-syyskuussa ja on vilkkaimillaan syys-lokakuussa. Vaellussyksyn jälkeen kirjosiipikäpylintuja voi jäädä myös talvehtimaan lintulaudoille.

Alueen ensimmäisen havainnon kirjosiipikäpylinnusta kirjasi Luontokerho Turduksen kortistoon Timo Koivisto, joka havaitsi 18.1.1957 Hyvinkään Vieremänkadulla kolme lintua pihlajassa. Samana talvena lintuja havaittiin muuallakin Hyvinkäällä.

Syksyllä 1972 tehtiin Keski-Uudellamaalla ainakin 10 havaintoa jaksolla 28.9-30.10.1972 (Juha Karvonen ja Olli Kivinen). Myös syksyllä 1976 havaittiin selvää vaellusta Tuusulassa ja Hyvinkäällä.

Syksyn 1987 vaelluksesta kertyi 11 havaintoa elokuun lopun ja joulukuun alun väliltä. Vuoden 2008 vaellus käynnistyi varhain, jo heinäkuussa tehtiin 7 havaintoa. Elo- ja syyskuussa samoin 5-10 havaintoa ja vaellus päättyi jo lokakuussa, jolloin havaintoja saatiin enää viidestä linnusta. Myös syksyllä 2013 ensimmäiset kirjosiipikäpylinnut havaittiin jo heinäkuussa ja marraskuun alkuun mennessä oli tehty 14 havaintoa.

Pääosa havainnoista koskee syysvaelluksella muuttolennossa havaittuja lintuja, yleensä 1-3 yksilöä. Paikallisena lintuja on tavattu ruokailemassa kuusissa, lehtikuusissa, pihlajissa ja lepissä. Usein määritykset perustuvat lintujen ääniin, joista tööttäilevä yhteysääni on tunnetuin.

Talvihavaintoja on kertynyt vain kahdeksan ja niistäkin viimeisin on vuodelta 1987. Laji on tavattu alueella huhtikuuta lukuunottamatta kaikkina kuukausina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti