perjantai 12. kesäkuuta 1970

Rastaskerttunen - Acrocephalus arundinaceus

Rastaskerttunen Raaseporissa kesäkuussa 2008
Rastaskerttunen, joka vielä 1990-luvun alussa oli alueella harvinaisuus, on sittemmin runsastunut ja vakiinnuttaa jo asemaansa yhtenä alueen uusimmista pesimälajeista.

Rastaskerttunen on tavattu alueella jo yli 60 kertaa ja useita kertoja pesintään viittaavasti joko laulavana pysyvällä reviirillä tai poikasrengastuksina.

Alueen ensimmäinen rastaskerttunen lauloi Tuusulanjärvellä Järvenpään Seurakuntaopiston rannassa 10-12.6.1970 (Seppo Niiranen ja Matti Raitio). Tuusulanjärvestä ja Rusutjärvestä tulikin lajin ainoa tapaamispaikka aina 6.6.1995 asti, jolloin Juha Honkala löysi Hyvinkään Kytäjän patoaltaalta laulavan linnun.

Hyvinkään Ridasjärveltä Ari Ahtiainen löysi ensimmäisen rastaskerttusen laulavana pienestä ruovikosta 6.6.1998. Sen jälkeen järven ruokokasvustojen laajentuminen on edistänyt lajin vakiintumista  Ridasjärvelläkin.

Rastaskerttunen saapuu alueelle varsin säännöllisesti heti vapun jälkeen. Laulukausi on pitkä jatkuen ainakin juhannukseen asti. Heinäkuussa voi pesimäruovikoiden läheisyydessä havaita ruokaa kantavia emoja ja elokuussa on rengastusverkkoihin Tuusulanjärven rannoilla osunut useitakin nuoria lintuja, myöhäisimpänä niistä Järvenpään Linturannassa 25.8.1985 rengastettu lintu (Seppo Niiranen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti