perjantai 9. lokakuuta 1970

Sepelrastas - Turdus torquatus

Sepelrastas Helsingin Laajasalossa huhtikuussa 2014
Sepelrastas pesii harvalukuisena tunturialueen jyrkänteillä ja suosii erityisesti tunturikoivikoita. Laji on Suomessa säännöllinen läpimuuttaja, jonka kevätmuutto kulkee pääosin Pohjanlahden rannikkoa seuraten. Syysmuutolla paljon vähälukuisempi.

Sepelrastas on tavattu alueella vähän yli 50 kertaa. Muutaman kerran on tavattu kaksi lintua, muuten havainnot koskevat yhtä yksilöä kerrallaan. Lajia etsitään usein isoista rastasparvista, mutta se löytyy useimmiten niistä erillään viihtyvänä, usein myös yksinään ruokailevana.

Alueen ensimmäisen havainnon sepelrastaasta kirjasi Raimo Åberg Tuusulan Jokelassa 9.10.1959. Tämän lisäksi syyshavainto on saatu vain Hyvinkään Paavolassa ikkunaan törmänneestä ja kuolleesta linnusta 25.9.1990 (ilmoitti Rainer Salo).

Keväiset sepelrastashavainnot osuvat kaikki jaksolle 10.4-9.5. Eniten havaintoja on tehty vapun alusviikolla. Myös toukokuun alkupäiviltä on useita havaintoja. Havaintojen perusteella sepelrastaat ovat löytyneet sieltä, missä eniten retkeillään: pelloilta, rannoilta ja kotipihoilta. Mitään yksittäistä paikkaa ei niiden perusteella voi pitää muita parempana, ellei sellaiseksi katsota Hyvinkään Kulomäen laskettelurinnettä, joka lumien sulamisaikaan tarjoaa kosteita pälviä rastaiden ruokailupaikoiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti