lauantai 5. marraskuuta 2005

Aroharmaalokki - Larus cachinnans

Nuori Aroharmaalokki Lahden Kujalassa
Aroharmaalokki on aivan tuore tulokas Suomen lajilistalla. Laji lisättiin listalle joulukuussa 2003, kun BirdLife Suomen Rariteettikomitean omaksui yleiseurooppalaisen AERC:n taksonomisen komitean suosittelemat muutokset läntisen palearktisen alueen lintulajistoon. Aiemmin aroharmaalokkia pidettiin harmaalokin alalajina.

Aroharmaalokit pesivät Itä-Euroopasta Keski-Aasiaan ulottuvalla alueella jokien, järvien ja Mustanmeren sekä Kaspianmeren rannoilla, lähinnä Suomea Puolan eteläosissa. Osa populaatiosta talvehtii Keski-Euroopassa, missä se on talvikaudella tavallinen Itämeren rannoille saakka. Harmaalokkiryhmän lajien esiintyminen ja mahdolliset sekapesinnät ovat edelleen lokkitutkijoiden mielenkiinnon kohteena.

Suomessa tavatut aroharmaalokit ovat kaikki olleet nuoria tai esiaikuisia lintuja. Vanhan aroharmaalokin erottaminen muista harmaalokkiryhmän lajeista on vieläkin vaikeampaa, paitsi lokkien lauluun kuuluvan kaklatuksen perusteella.

Alueella on tehty tähän mennessä vain yksi varmistettu havainto aroharmaalokista. Jari Siven kuvasi Hyvinkään Kapulan kaatopaikalla 5.11.2005 nuoren 1. kalenterivuoden linnun. Valokuvassa näkyvien yksilöllisten pukutuntomerkkien perusteella se todettiin samaksi linnuksi kuin aiemmin syksyllä Lahdessa Kujalan jäteasemalla nähty ja aroharmaalokiksi määritetty lintu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti