torstai 19. kesäkuuta 2014

Tuusulanmeren harakat

Meriharakkapoikue on taas kuoriutunut Tuusulan Rantamossa - jo seitsemännen kerran. Tässä pieni kertomus siitä, kuinka meriharakasta tuli tuusulalainen pesimälintu.

Meriharakkaemo poikasensa kanssa Seittelissä
 Ensimmäisen kerran meriharakka vietti kesää Tuusulanjärvellä touko-kesäkuussa 2005 viihtyen muun muassa Taistelukoulun nurmikolla Rantatien varressa. Kesäkuun alussa 2006 linnut olivat aloittaneet ensimmäistä kertaa pesinnän. Rantamossa nähtiin hautova emo, mutta pesintä keskeytyi ja emot katosivat. Kesällä 2007 ei pesiviä meriharakoita nähty ja se onkin viimeisen kymmenen vuoden jaksolla ainut tyhjä vuosi.

Kesällä 2008 linnut palasivat ja vaikkei pesäpaikkaa löytynytkään, niin kesä-heinäkuussa nähtiin ensimmäiset kolme alueella syntynyttä meriharakan poikasta emojensa seurassa Tuusulanjärven rannoilla. Kesällä 2009 linnut olivat asettuneet pesimään Seittelin vastarakennetulle kosteikolle ja 1.6 näin pesän reunalla vastakuoriutuneen poikasen. Kolea ja sateinen sää taisi kuitenkin näännyttää poikasen, eikä sitä enää parin päivän kuluttua näkynyt. Emot viettivät kuitenkin kesänsä Seittelin kosteikolla.

Kesällä 2010 meriharakat pesivät Rantamon vanhan altaan saarekkeessa ja kasvattivat kolme poikasta, joista ainakin yksi selvisi lentokykyiseksi asti. Seuraavana vuonna pesä oli taas Seittelin altaalla ja siitä kuoriutui jo toukokuun lopussa peräti neljä poikasta. Kesäkuun lopulla kolme poikasta oli varttunut jo isoiksi ja heinäkuussa ne lentelivät emojen kanssa järvellä.

Seittelin altaalta löytyi pesä myös 2012 ja emot kasvattivat kolme pikkuharakkaa lentokykyisiksi. Parvi viihtyi silloin Tuusulanjärvellä ainakin heinäkuun puoliväliin asti. Kesällä 2013 linnut aloittivat pesinnän Seittelin altaan rantapellolla. Ensimmäinen pesä tuhoutui toukotöissä, mutta linnut aloittivat pian uuden ja 9.6 pesällä oli kaksi vastakuoriutunutta poikasta, joista toinen kaiketikin selvisi lentoon asti.

Nuori meriharakka etsii ruokaa juurikaspellolta
Ahkera pari - joka lienee pysynyt samana kaiken aikaa - on siis kasvattanut tähän mennessä ainakin 11 meriharakkanuorukaista Tuusulassa. Toivotaan onnea myös tämänvuotiselle poikueelle. Kaksi niistä näyttää selvinneen koleasta alkukesästä ja Seittelin juurikaspellolla riittää nyt matoja niiden ravinnoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti